Jakaako koronapassi Jämsän kahtia?

 


Koronapassin käyttö laajeni maanantaina. 

Passivaatimus saa osin kiitosta, monia se myös turhauttaa.

 



Jo sunnuntaina passin otti käyttöön Jämsän Yrittäjänaiset omissa joulumyyjäisissään. Passi tarkistettiin ovella sekä myyjiltä että asiakkailta, kahden tarkistajan voimalla. Yhdistyksen mukaan näin noudatettiin poliisin antamia ohjeita.

Myyjien osalta passin kysyminen ei olisi ollut pakollista, mutta yhdistyksen puheenjohtaja Janette Vesa halusi "pelata varman päälle". Tapahtuman järjestyshenkilönä toiminut Susanna Kivelä kertoi, että hän oli parin tunnin aikana joutunut käännyttämään ovelta pois noin 30 henkilöä.

- Eihän se sellainen mukavalta tunnu, mutta tämä on sääntö, hän kommentoi.

Iltapäivään mennessä käännyttäviä oli ollut jo niin paljon, että toinen passintarkastaja hermostui asiakkaalle. Myyjäisiin ilman passia pyrkinyt Tanja Survonen sai tylyn käännytyksen:
- Minulle sanottiin, etteivät he jaksa selittää enää mitään ja että tuolla päin on ovi, Survonen kertoo.

Hän harmittelee Jämsän Facelehdelle myös uimahallissa käyttöön otettua koronapassia.

- Hyvä harrastus päättyy osaltani tällä erää tähän. Muutenkin passittomilta on nyt kielletty pääsy moniin paikkoihin, hän kommentoi sunnuntai-iltana.

 

Osa vaatii, osa ei

Sunnuntaina iltapäivällä Jämsän keskustassa oli jokseenkin hiljaista. Passittoman väen päiväkahvipaikat olivat harvassa. Akuliinassa ei ole tarjoiltu yli viikkoon passittomille sisätiloissa.

- Tämä oli minun henkilökohtainen ratkaisu, totesi yrittäjä Tuomo Mäyrämäki.

Olisi ollut mahdollista pitää osa päivästä auki passittomana ja osa päivästä passillisena, mutta Mäyrämäki ei halunnut toimia niin. Tautihan ei lue kelloa, jos se on tarttuakseen.

- Jonkin verran asiakkaita on tämän ratkaisun johdosta pitänyt käännyttää pois ja se harmittaa ihan p...sti. Olisin toivonut, että valtiovalta antaisi selkeämmät ohjeet toimintaan.

Mäyrämäki myös toivoo, että ihmiset eivät suuttuisi toisilleen.

- Yrittäjää tämä tilanne kyllä syö.

 

"Iltapäiväkaljoille pääsee"

Sen sijaan kadun toisella puolella Wanhassa Mestarissa passiton saa nauttia jopa väkeviä kello viiteen asti iltapäivällä. Kahvia ja limua voi ostaa passiton kuuteen saakka, mutta sen jälkeen hän joutuu ulos. Kuuden jälkeen anniskelu tapahtuu vain koronapassin omaaville.

- Tämä lainsäädäntö on ihan naurettavaa, sanoo ravintolan vuoropäällikkö Tanja Koskinen.

Hänen mukaansa asiakaskunta on supistunut rajoitusten vuoksi.

- Jos jollakin iltaseurueesta ei ole passia, lähtee koko porukka pihalle.

Ravintola Silkkitiessä ei tarvita passia. Yrittäjä Yancui Liu kertoo, että yhtenä päivänä heillä oli passikokeilu, mikä päättyi saman tien.

- Passia ei ollut monella. Niin päätimme, ettemme enää anniskele vaan keskitymme ruokailuun.

Silkkitiellä ruokailu sujuu nyt ilman passin näyttämistä.

- Kunhan pidämme turvavälit ja huolehdimme asiakasmäärästä, kaikki on ok, Liu toteaa.

Toiselle puolen katua Hilpeään Hirveen passittomien on turha yrittää asioimaan.

Arkisin passitonkin saa kahvit ainakin Jokilaakson Luontaispuodissa ja Kellari Kirppis Cafessa. Myös Vitikkalan kartano on passiton paikka, mutta Elosen kahvilassa passi kysytään.

 

Vartija vartioi

Yrittäjillä ja yhdistyksillä on mahdollisuus valita, keitä he palvelevat. Mutta miten on julkishallinnon laita?

Jämsän uimahalli Koskikaran toiminta on toistaiseksi - tällä tietoa joulukuun loppuun saakka - avoinna vain passillisille uimareille ja kuntoilijoille. Naapurikunnista ainakin Mänttään, Keuruulle, Orivedelle, Kangasalle ja Muurameen pääsevät uimaan myös koronarokottamattomat.

Jämsän uimahalli Koskikaraan on juuri tulleiden tietojen mukaan palkattu kokopäiväinen vartija pitämään huolta siitä, etteivät passittomat yritä päästä sisälle. Kaupungin mukaan näin suojellaan hallin työntekijöitä uhkaavilta tilanteilta.   

Jämsäläiset yksityiset kuntosalit eivät vielä toistaiseksi asiakkailtaan vaadi passia.

Kommentit

  1. Hyvä, että on vastuullisia yrittäjiä, jotka vaativat koronapassin. Se osoittaa yhteisöllisyyttä ja välittämistä kanssaihmisistä. Pandemian suojatoimet ovat meidän kaikkien parhaaksi. Pöpö kun ei katso uhriaan: se voi nujertaa huomenna sinut ja ensi viikolla minut. Mitä huonompi rokotesuoja, sen parempi pöpölle, joka ehtii muuntautua vielä moneen kertaan ja pitää maailmaa kauhun vallassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuten ihan hyvin kirjoitettu mutta jokainen kohta on virheellinen.
      Ministeri Krista Kiuru voi todistaa pari niistä: https://www.instagram.com/tv/CXnrW8AF6ly/

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oudommaksi menee. Huutavan ääni rokote-erämaassa.

Vastahankaan