Vastahankaan

 

Viime lauantaina mielenosoittajat kokoontuivat vastustamaan koronapassia. 

Helsinkiin matkusti myös Ritva-mummo Pihtiputaalta.     

 

Bussinkuljettaja Tapani 'Tapsa' Lappalainen on herännyt varhain lauantaina 19. syyskuuta. Hän on ajanut tilausajolinjurin aamusella Jämsästä Jyväskylään ja ottanut sieltä porukkaa kyytiin.

Sen jälkeen hän ajaa takaisin Jämsään, ja Jämsästä Tampereelle. Matkan varrelta autoon nousee lisää matkustajia.

Kun bussi on täynnä, matka jatkuu iltapäiväksi isolle kirkolle. Päämääränä on World Wide Demonstration -mielenosoitus. Tänään ympäri maailmaa kokoontuu ihmisiä suurkaupunkeihin osoittamaan mieltään koronarajoituksia vastaan. Niin myös Helsinkiin.

Mielenosoittajien mielestä koronapassi on pahasta. Toinen päivän kärkiteema on lasten koronarokotusten vastustaminen.

 

Muidenkin pitäisi rohkaistua

Hyvin aikaisin on herännyt myös Ritva Rossi, 81, Pihtiputaalla. Ensin hän on tullut tyttärensä Pirita Hussan autokyydillä Jyväskylään. Siellä he ovat nousseet linja-autoon. Ilta on varmasti myöhäinen, kunnes Pihtiputaan mummo on jälleen kotonaan.

Rossi liikkuu rollaattorilla. Vaikka hän ei kykene puolukkametsään, Helsinkiin hän lähti.

- Tämä on minulle viides kerta, kun olen mielenosoitusmatkalla, hän kertoo.

Ritva Rossi on synnyttänyt kuusi lasta. Nuorena hän avioitui leskimiehen kanssa, jolla oli ennestään neljä lasta. Kymmenen lapsen kasvattaja sanoo taistelevansa tulevien sukupolvien puolesta - niin omien lastenlastensa kuin kaikkien muidenkin lasten puolesta.

Lehdistä ja netistä Rossi seuraa maailmanmenoa, mutta Raamatusta hän ammentaa elämänohjeet. Iäkäs rouva hymyilee aurinkoisesti. Hän on sujut Luojansa kanssa.

- Minulle on käynyt selväksi, että mielen ilmaiseminen on näissä asioissa tärkeää. Muidenkin pitäisi rohkaistua, hän sanoo. 

 



Ritva Rossi ei käy enää puolukassa, mutta mielenosoitusmatkalle hän lähti.








Maskiton matka

Useat mielenosoitukseen menijät ovat olleet 'Tapsan kyydissä' ennenkin. Lappalainen tekee kyytikeikat talkoohengessä periaatteen vuoksi. Hän organisoi matkat ja ilmoittaa niistä netissä.

- Olen kuljettanut viime talvesta lähtien porukkaa mielenosoituksiin. Tämä taitaa olla neljäs reissu.

Lappalainen ei sano ymmärtävänsä koronavouhotusta eikä maskin käyttöä. Hän ei käytä kasvosuojainta päivätöissäkään ajaessaan bussia ja taksia.

- Ei pysty. Tukehtuisin, jos käyttäisin. Silmälasit menisivät huuruun, ja se taas vaarantaisi liikennettä.

Maskia ei näy matkustajillakaan. Kyytiläisiä ei korona pelota. Jonkun mielestä koronaa ei ole olemassakaan: kyseessä ei ole pandemia, vaan plandemia. Se tarkoittaa hänen mielestään sitä, että koko maailma on narutettu uskomaan olemattomaan virukseen.

 





Eduskuntalon edustalle kokoontui noin 2000 mielenosoittajaa vastustamaan koronapassia ja lasten koronarokotuksia. 





"Kaikki samalla asialla"

Linja-autossa on hiukan enemmän naisia kuin miehiä. Ikäjakauma on laaja. Muutama lapsi, muutama nuori ja paljon keski-ikäisiä. Pihtiputaan mummo on vanhin ja samalla koko matkustajajoukon lempeä äitihahmo.

- Muistakaa, että en ole se valittu Pihtiputaan mummo. En haluaisi edes sellaista titteliä. Nämä kaverit täällä vaan ovat alkaneet sanomaan minua sillä nimellä, Ritva Rossi painottaa.

Matkan aikana harva on hiljaa. Linja-autossa on vahva henki, kun ihmiset kertovat kokemuksiaan koronan ajalta. Joukkoa yhdistää korona- ja rokotekriittisyys. Moni kokee olevansa mielipiteissään altavastaaja ja vähemmistön edustaja.

- Täällä on niin ihana jutella, kun ollaan kaikki samalla asialla, toteaa yksi.

- Ei näistä uskalla enää kavereillekaan puhua, kun ne leimaavat minut salaliittoteoreetikoksi ja foliohatuksi, sanoo toinen.

Jyväskyläläinen perheenäiti lähti mielenosoitukseen, koska mies oli matkoilla.

- Saattaisi tulla perheriita, jos hän tietäisi, että lähdin miekkariin.

 

"Haluan elää sovussa" 

Eräs isoäiti itkee vieruskaverilleen, että häntä on kielletty tapaamasta lapsenlapsia. Ikävä särkee mummin sydäntä.

- Aikuiset lapseni näkivät, että otin Twitterissä kantaa asioihin. Sen jälkeen heiltä tuli viesti, etteivät he  halua minun aivopesevän lapsenlapsiani.

Hän ei käsitä, miten näin kävi:  

- En ole koskaan puhunut lapsenlapsille mitään rokotevastaista.

Muuan keski-ikäinen rouva on menossa mielenosoitukseen ensimmäistä kertaa elämässään. Hän haluaa pysytellä ehdottomasti nimettömänä. Hän on nähnyt, että yleisestä valtavirrasta poikkeavat mielipiteen esittäjät saavat niskaansa rankkaa palautetta.

- Itse en jaksaisi sellaista. Haluan elää sovussa kaikkien kanssa.

Verisuonitukoksia, sydänoireita, migreeniä, ihottumaa. Jokainen tuntuu tuntevan jonkun, joka on jo saanut koronapiikeistä haittaoireita.

- Näistä ei valtamedia kerro. Niillä on vain yksi tavoite eli saada kaikki piikitettyä.

 

Kansa hurraa ja taputtaa

Tapani Lappalainen pysäyttää linjurin eduskuntatalon lähelle. Matkalaiset solahtavat väkijoukkoon. Myöhemmin Lappalainen kertoo, että kymmenet linja-autot olivat tuoneet ihmisiä paikalle. Kaukaisimmat tulivat Kajaanista asti.

Eduskuntatalon edusta täyttyy ääriään myöten. Poliisipartiot valvovat tapahtumia, mutta muuta tekemistä niillä ei ole. Ei, koska kaikki sujuu rauhallisesti.

- Muistan, kun oltiin miekkarissa vappuna. Mellakkapoliisit sumputtivat meidät ja raastoivat porukkaa maijan kyytiin, selittää mies vierelläni.

Tällä kertaa kokoontumisrajoituksia ei ole, joten rennon oloiset poliisit joutavat tarinoimaan keskenään rappusten ylätasanteella. Eduskunnan portailla raikuu musiikki ja puheet. Kansa hurraa ja taputtaa.

Rokotekriittisiltä nettikanavilta tutut kasvot nousevat vuorollaan mikrofonin taakse. Hyvinvointikouluttajat Olli Posti, Samuli Perälä ja Kirsi Kautiainen ovat tämän yleisön idoleita. He sanovat olevansa heränneitä, joille on kirkastunut pandemian todellinen merkitys.

He puhuvat rakkaudesta ja valosta, joka tulee vielä voittamaan vallitsevan pimeyden.








Syyskuinen mielenosoitus Helsingissä oli osa maailmanlaajuista World Wide Demonstration -kampanjaa. 



"Mun veli on tapettu"

Kun lavalle nousee Sanna Naukkarinen, tunnelma tiivistyy. Mitä puhuisi nainen, jonka veli on kuollut viime kesänä koronarokotteen seurauksena?

Naukkarinen ei hempeile. Hän on täynnä surua ja vihaa veljensä Sami Naukkarisen kohtalon takia.

- Mun veli on tapettu tällä vitun rokotteella.

Jälkeenpäin selvisi, että rokotetta ei olisi saanut antaa ruusua sairastavalle, mutta muuten terveelle nuorelle miehelle. Kun sisar alkoi tutkia myöhemmin veljensä sairauspapereita, ilmeni, että miestä oli painostettu ottamaan rokotus.

Naukkarisen mukaan asioiden jälkiselvittely on ollut omaisille raskasta. Oikeudenmukaista kohtelua on pitänyt vaatimalla vaatia, sillä viranomaisten puolustusmuuri on kivenkova.  

- Kuolinsyytodistustakin on väärennelty, ja meille on valehdeltu moneen kertaan viranomaisten taholta. Lopulta mitään muuta syytä kuolemalle ei löytynyt kuin rokote.

Sanna Naukkarisen mielestä rokotevaaroista hissuttelu on viimein syytä lopettaa.

- Nyt on se aika, kun kukaan ei pidä enää turpaansa kiinni!

 

"Poliisi antoi vinkkejä"

- Seis koronapassille. Seis koronapassille, vaativat mielenosoittajat.

Myöhemmin iltapäivällä valtakunnalliset uutiset kertovat, että mielenosoituksessa on ollut noin 1300 ihmistä.

Eduskuntatalolta lähtevä kulkue ulottuu Esplanadin puistoon yhtenä letkana. Väkeä on vähintään 2000 henkeä.

- Meitä on kerta kerralta enemmän näissä miekkareissa, iloitsee rouvashenkilö kulkueen keskellä.

Vapauden puolesta -mielenosoituksia on järjestetty tänä vuonna neljästi. Mielenosoitukset aloitti maaliskuussa Vapauden puolesta -yhteisö, joka ilmoittaa toimivansa inhimillisyyden, sananvapauden ja itsemääräämisoikeuden puolesta. Tällä hetkellä yhteisön keväällinen mielenosoitus on esitutkinnassa, koska se järjestettiin kokoontumisrajoitusten aikana.

Tämänkertaisen tapahtuman virallinen järjestäjä on yksityinen kansalainen, Toni Välimäki.

- Sain poliiseilta vinkkejä järjestelyihin. Eduskuntatalolta saatiin sähköt käyttöön.

Välimäen oma rokotekriittisyys juontaa vuosien takaa.

- Vastustin jo sikainfluenssan aikaan rokotteen antamista raskaana olevalle silloiselle vaimolleni. Myöhemmin toiselle lapsellemme puhkesi voimakas pähkinäallergia rokotteesta, jonka viljelyssä oli käytetty pähkinäproteiinia, Välimäki perustelee.

 





Mielenosoittajat vertasivat passin käyttöönottoa natsisaksan harjoittamaan politiikkaan.




"Valtamedia dissasi taas"

Illan suussa Tapani Lappalainen noukkii mielenosoittajat kyytiinsä. Porukka on väsynyttä, mutta tyytyväistä. Hämärässä bussissa vilkkuvat kännyköiden näytöt, kun somessa jaetaan kuvia ja kommentteja päivän tapahtumista.

- Valtamedia on taas dissannut meidät. Ei ole mitään kunnon uutisia, sanoo eräs mies.  

Pihtiputaan Ritva-mummo on saanut uutta virtaa, koska paikalla oli niin paljon vapauttaan puolustavia ihmisiä.

- Isäni oli aikoinaan sodassa ja enoni kuoli siellä. Jumala on antanut meille oman maan, nyt sitä pitää puolustaa, hän sanoo.

Linjurin etupenkissä istuu Meri Mikkola neljävuotiaan poikansa kanssa. Mikkola ei ole antanut rokottaa lapsiaan.  

- Olin itse nuorena HPV-rokotetestauksessa ja sain siitä rajuja oireita. Rokotteet eivät todellakaan ole vaarattomia ja siksi haluan varjella lapseni niiltä, hän kertoo.

Mikkola on huolissaan, ajetaanko rokottamattomat ihmiset passin ja kontrollin avulla yhteiskunnan ulkopuolelle. Hänen mielestään niin ei saa tapahtua.

 

Maanantaina 20. syyskuuta lääkeyhtiöt Pfizer ja Biontech julkaisivat tiedotteen, jonka mukaan koronarokote on turvallinen myös 5-11-vuotiailla lapsilla.

Tiistaina 21. syyskuuta hallitus kokoontui antamaan eduskunnalle esityksen tartuntatautilain muutoksista. Esitykseen sisältyy myös koronapassin käyttöönotto. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oudommaksi menee. Huutavan ääni rokote-erämaassa.